Draagconsulten

Wil je je kindje graag dragen middels een draagzak of draagdoek en ben je opzoek naar advies? Onze kinderfysiotherapeuten Civile en Mariska zijn gecertificeerd kinderfysiotherapeutisch draagconsulent. Zij zijn ingeschreven bij de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC). De VDC waarborgt de kwaliteit van draag(doek)consulenten.

Waarom dragen?

  • Het is fijn en knus om je baby dichtbij je te hebben en toch je handen vrij te hebben. Je kan dan klusjes in huis doen en zelfs naar de wc.
  • Het dragen van een kind draagt bij aan de ontwikkeling van een kind. Baby’s die veel gedragen worden zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder.
  • Dragen heeft ook een positieve invloed op de motoriek. Tijdens het dragen wordt heet evenwichtsorgaan gestimuleerd. Door jouw bewegingen oefent het kind zijn spierten en ervaart het kind het gevoel van zwaartekracht. Het lichaamsgevoel wordt versterkt wat gericht kunnen bewegen en de houdingsregulatie ten goede komt.
  • Dragen draagt bij aan de hechting tussen ouder en kind. Voor baby’s die vroeg zijn geboren of veel in het ziekenhuis hebben gelegen is dragen bijvoorbeeld een fijne manier om de band te versterken.
  • Dragen kan helpen om de borstvoeding op gang te brengen / houden.
  • Voor baby’s die last hebben van reflux of darmkrampjes is dragen vaak prettig. Baby’s die gedragen worden ervaren minder pijn door het contact.
  • Door het huid-op-huid contact wordt de huidhonger van je baby gestild.

Consult

Het is belangrijk dat het dragen op een veilige en zorgvuldige manier gebeurt. Civile en Mariska kunnen u helpen bij het aanleren van het veilig/ ergonomisch dragen middels draagdoek of draagzak. Niet alle draagzakken op de markt zijn ergonomisch en niet elke draagzak past bij elk kind of ouder. Voor u een draagzak of doek aanschaft is het fijn om een aantal geprobeerd en gepast te hebben. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken zodat zowel jullie als jullie baby het dragen als fijn ervaren.

Tijdens een draagconsult wordt er uitleg gegeven over verschillende draagtechnieken, leert u één specifieke knooptechniek stap voor stap aan en/of u wordt geholpen in het kiezen van een draagdoek of draagzak welke goed bij u en uw kind past. Het consult kan bij u thuis plaatsvinden of in onze praktijk.

Kosten

Indien er sprake is van een kinderfysiotherapeutische indicatie wordt een draagconsult mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Indien dit niet het geval is bedragen de kosten voor een consult 75 euro.